Вртић “Младост”
Насеље Моше Пијаде бб
Руководилац објекта:
мср Дарко Митровић.
Телефон: 036/322-374
Отварање вртићке библиотеке у објекту “Младост”
Данас смо отворили вртићку библиотеку. Библиотекарка Дечјег одељења градске библиотеке, Ивана Отовић, била је у посети нашем вртићу и том приликом нам је испричала о значају књига, као и о томе како се оне чувају и селектују. Помогла нам је и да сложимо књиге по полицама.
Отварању наше библиотеке присуствовале су све групе целодневног боравка.
У овој активности остварена је и сарадња са родитељима који су у складу са својим могућностима, донирали књиге.
Радионица “Шта све лети”
У старијој васпитној групи васпитача Маријане Дедовић и Бојане Трајковић у оквиру пројекта “Лет, Лет…” реализована је радионица “Шта све лети”. Радионицу су осмислиле библиотекарке краљевачке библиотеке Марија Симовић и Ивана Хренко у којој су, као основно средство рада, коришћени таблети и веб апликације. Апликација Quiver, која је коришћена у раду с децом, функционише као интерактивна сликовница, где деца прво обоје за њих припремљене садржаје, а потом, уз помоћ QR кодова ти исти садржаји „оживе”, изазивајући њихово изненађење и одушевљење. У овој су радионици различити појмови „оживели”, почевши од лептирова, вилин коњица и птица, преко различитих превозних средстава (авиона, хеликоптера…), па до митских бића као што су змајеви.

Дани Светог Саве у Младости

Дани Светог Саве су обележени и у вртићу “Младост”.
Деца су бојила и украшавала радове на тему Светог Саве.
Ишли су у посету градској библиотеци где су присуствовали Едукативној радионици “Свети Сава у мом крају”.
Деца су ишла у посету Храму Светог Саве где су одрецитовали стихове о Светом Сави и за то добили поклоне.

Наши предшколци и њихове васпитачице Снежана Јоловић и Зорица Јанковић, посетили су Дечје одељење краљевачке библиотеке. Ту су присуствовали едукативно – креативној радионици “Светосавски трагови у мом крају”. Присуствовали смо и пројекцији краткометражног филма “Мала прича о великој Жичи”.

Партнерским односом до уређења и оплењивања простора

У старијој васпитној групи васпитача Оливере Отовић и Гордане Миљковић,
родитељи су самоиницијативно дошли на идеју да окрече собу у којој њихова деца бораве
у вртићу. Уз сагласност предшколске установе, у року од пар недеља су скупили новац и
ангажовали фирму која ће урадити тај посао. Током викенда је окречена соба, а неколико
родитеља се ангажовало да на крају генерално очисте собу како би деца у понедељак
ујутру могли ући у сређену и очишћену собу. Новац који је преостао од кречења,
родитељи су искористили да набаве дидактичка средства. Ово је ангажовање за сваку
похвалу и пример како се партнерским односима на релацији родитељи – вртић може пуно
тога постићи.

Радионица “Свемир” на Дечијем одељењу градске биболиотеке

У оквиру пројекта „Лет, лет…”, који су осмислили васпитачи вртића „Младост“ из Краљева, Дечје одељење Библиотеке посетили су малишани старије васпитне групе са својим васпитачицама Маријаном Дедовић и Бојаном Трајковић и руководиоцем овог објекта Дарком Митровићем. Библиотекарка Ивана Ђикић је у складу са темом њиховог пројекта, осмислила радионицу „Свемир“, где је деци читала занимљиве чињенице о свемиру. Акценат је био на разговору о Сунчевом систему.  Деца су највише уживала у разгледању сликовница и енциклопедија које су прилагођене њиховом узрасту, где су могла да виде разне занимљивости о поменутој теми. У наставку креативног дела радионице, малишани су добили задатак да обоје Сунчев систем онако како су га они замислили.

Дана 13.10.2023. предшколци вртића “Младост” су ишли да планинаре на оближњи планински врх “Ћава”.

У пратњи васпитача, сестре на превентиви и планинарског водича, обишли су овај диван предео, научили по нешто о планинарењу, продубили своја интересовања о биљним и животињским врстама у овом крају. Паузе су искоришћене за освежење и доручак.
Пуно лепих утисака, пуно лепих тренутака, пуно осмеха на дечијим лицима. 🙂🙂

Наши стари другари,сада основци,поново су посетили вртић "Младост"и одушевили децу и васпитаче својим свирањем и певањем.

Хуманост на делу.Сарадња Удружења за ментално оболела лица,Специјалне ђшколе" Иво Лола Рибар",ВМW Мото клуба и вртића "Младост".

Деца из вртића "Младост" су на пригодан начин обележила Дан установе и честитала јубилеј својим васпитачима.

Наш мали оркестар,активност у току Дечије недеље.

Вртић ,,Младост" Васпитачице:Данијела Милићевић и Марија Марковић

Завршна приредба предшколаца вртића "Младост", коју воде васпитачи Маријана Дедовић и Дарко Митровић, одржана је на Дечјем одељењу Градске библиотеке.Захваљујемо се краљевачкој библиотеци на гостопримству и дечјим песницима на дивним стиховима посвећеним будућим првацима.

Млади волонтери Краљева ( Анђела Радовић, Александра Јосиповић, Мирјана Богдановић, Огњен Радовић и Огњен Јосиповић) су као неформална група младих волонтера "Тим снова" реализовали свој волонтерски пројекат "Гајбица - играчка и полица" подржан овогодишњињим програмом МЛАДИ СУ ЗАКОН 2021 који спроводе Млади истраживачи Србије из Београда заједно са партнерима: Центром за грађанско деловање из Обреновца, ТИМ42 из Лесковца, Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца и ГМ Оптимистом из Горњег Милановца.Пројекат је за циљ имао опремање простора једне васпитне групе  декоративним гајбицама које у раду са децом имају вишеструку намену. Осмишљено је да се гајбице искористе као играчке и полице, мада су млади волонтери сигурни да ће дечија машта открити још неку њихову намену. Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм волонтирања младих Министарства омладине и спорта Републике Србије који има за циљ подстицање активизма и волонтирања међу младима, омогућавања стицања вештина за лични развој и бољу запошљивост кроз волонтирање, омогућавања доприноса младих одрживом развоју локалних заједница и подстицања препознатљивости волонтерског доприноса младих на локалном и националном нивоу.Тим снова из Краљева се нада да ће њихов пример покренути још оваквих акција омладинаца али и других чланова локалне заједнице.

Дана 7.7.2021 и 8.7.2021. у вртићу "Младост" и вртићу "Пчелица" организоване су физичке активности деце васпитног и припремно предшколског узраста на отвореном. У сарадњи са Спортскимсавезом Србије, Савезом за предшколски спорт и физичко васпитање србије и Министарством омладине и спорта Републике Србије у националном пројекту "Спорт је важан да би био здрав и снажан" . Реализацијом активности коорднинирао је стручни сарадник Дејан јеротијевић. Учешће у овој акцији узело је 84 деце и 8 васпитача.

ПРИРОДНИ ВРТИЋ

Природни вртић је онлајн семинар који се реаллизује на Moodle платформи Образовно креативног центра (ОКЦ). Аутори и модератори семинара, васпитачи наше ПУ, Драгана Стојадиновић- Рудњанин и Весна Јосиповић су креирале овај семинар који је продукт дугогодишњег васпитно- образовног рада и васпитно-образовне праксе.

Природни вртић није ништа друго него радни дан у вртићу у који су интегрисане активности са децом из природног окружења.

Природни вртић проширује искуства и оснажује васпитаче и медицинске сестре-васпитаче на коришћење природне средине и њених богатих ресурса у свакодневној пракси са циљем подстицања свеукупног развоја деце, покретања и развијањa тема/пројеката, јачања сарадње међу свим учесницима васпитно-образовног процеса и коришћења ИКТ алата и апликација у раду са децом предшколског узраста са акценом на израду и публиковање онлајн часописа.

Основу семинара чине повеивање свих учесника васпитно-образовног процеса и размена искустава из васпитно-образовне праксе кроз креирање заједничких дигиталних публикација из Природног вртића.