Радна јединица “Младост”

Улица: Насеље Моше Пијаде бб

Телефон: 036/322-374

Руководилац РЈ: Маријана Дедовић, васпитач

Завршна приредба предшколаца вртића „Младост“, коју воде васпитачи Маријана Дедовић и Дарко Митровић, одржана је на Дечјем одељењу Градске библиотеке.Захваљујемо се краљевачкој библиотеци на гостопримству и дечјим песницима на дивним стиховима посвећеним будућим првацима.

Млади волонтери Краљева ( Анђела Радовић, Александра Јосиповић, Мирјана Богдановић, Огњен Радовић и Огњен Јосиповић) су као неформална група младих волонтера „Тим снова“ реализовали свој волонтерски пројекат „Гајбица – играчка и полица“ подржан овогодишњињим програмом МЛАДИ СУ ЗАКОН 2021 који спроводе Млади истраживачи Србије из Београда заједно са партнерима: Центром за грађанско деловање из Обреновца, ТИМ42 из Лесковца, Покретом горана Војводине из Сремских Карловаца и ГМ Оптимистом из Горњег Милановца.Пројекат је за циљ имао опремање простора једне васпитне групе  декоративним гајбицама које у раду са децом имају вишеструку намену. Осмишљено је да се гајбице искористе као играчке и полице, мада су млади волонтери сигурни да ће дечија машта открити још неку њихову намену. Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм волонтирања младих Министарства омладине и спорта Републике Србије који има за циљ подстицање активизма и волонтирања међу младима, омогућавања стицања вештина за лични развој и бољу запошљивост кроз волонтирање, омогућавања доприноса младих одрживом развоју локалних заједница и подстицања препознатљивости волонтерског доприноса младих на локалном и националном нивоу.Тим снова из Краљева се нада да ће њихов пример покренути још оваквих акција омладинаца али и других чланова локалне заједнице.

Дана 7.7.2021 и 8.7.2021. у вртићу „Младост“ и вртићу „Пчелица“ организоване су физичке активности деце васпитног и припремно предшколског узраста на отвореном. У сарадњи са Спортскимсавезом Србије, Савезом за предшколски спорт и физичко васпитање србије и Министарством омладине и спорта Републике Србије у националном пројекту „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ . Реализацијом активности коорднинирао је стручни сарадник Дејан јеротијевић. Учешће у овој акцији узело је 84 деце и 8 васпитача.

ПРИРОДНИ ВРТИЋ

Природни вртић је онлајн семинар који се реаллизује на Moodle платформи Образовно креативног центра (ОКЦ). Аутори и модератори семинара, васпитачи наше ПУ, Драгана Стојадиновић- Рудњанин и Весна Јосиповић су креирале овај семинар који је продукт дугогодишњег васпитно- образовног рада и васпитно-образовне праксе.

Природни вртић није ништа друго него радни дан у вртићу у који су интегрисане активности са децом из природног окружења. 

Природни вртић проширује искуства и оснажује васпитаче и медицинске сестре-васпитаче на коришћење природне средине и њених богатих ресурса у свакодневној пракси са циљем подстицања свеукупног развоја деце, покретања и развијањa тема/пројеката, јачања сарадње међу свим учесницима васпитно-образовног процеса и коришћења ИКТ алата и апликација у раду са децом предшколског узраста са акценом на израду и публиковање онлајн часописа.

Основу семинара чине повеивање свих учесника васпитно-образовног процеса и размена искустава из васпитно-образовне праксе кроз креирање заједничких дигиталних публикација из Природног вртића.